Interfisc | Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) | Interfisc-Arbo
8169
page-template-default,page,page-id-8169,ajax_updown_fade,page_not_loaded,boxed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E)

 

Ziekteverzuim voorkomen? Laat regelmatig een Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) uitvoeren!

Een Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) is een belangrijke tool om grip te krijgen op de knelpunten omtrent veiligheid, gezondheid & welzijn in uw organisatie.

Wat is een RI&E?

Door op systematische wijze een onderzoek te doen naar werkomstandigheden en werkinhoud brengt u de risico’s voor werknemers in kaart. De resultaten van het onderzoek worden schriftelijk vastgelegd en dienen als basis voor een Plan van Aanpak. Hierin wordt beschreven welke maatregelen u op basis van de geconstateerde risico’s gaat nemen om tot een verbetering te komen. Het Plan van Aanpak dient regelmatig te worden geactualiseerd en geeft richting en inhoud aan het arbeidsomstandighedenbeleid binnen uw organisatie.

Hoe kunt u een RI&E uitvoeren?

Het periodiek laten uitvoeren en toetsen van een RI&E is één van uw wettelijke taken als werkgever. Op welke wijze u eraan kunt voldoen hangt af van uw specifieke situatie.

Heeft u maar één werknemer werkzaam in Nederland (om precies te zijn: wordt er max. 40 uur per week voor uw bedrijf gewerkt), dan kunt u volstaan met het invullen van de checklist “gezondheidsrisico’s”, van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In de meeste gevallen is het noodzakelijk om de RI&E te laten toetsen door een gecertificeerde Arbodienst.

Wat is het voordeel?

Natuurlijk biedt de RI&E het voordeel dat u bij controle door de Arbeidsinspectie laten zien dat u aan uw wettelijke plicht voldoet. Echter, een RI&E is dé kans om het ziekteverzuim en daarmee hoge kosten voor uw organisatie terug te brengen. En tot slot is de RI&E dé weg naar betere omstandigheden en daarmee tevreden en succesvolle medewerkers.