Interfisc | Corona-informatie | Noodmaatregelen Nederlandse overheid | Interfisc
10933
page-template-default,page,page-id-10933,ajax_updown_fade,page_not_loaded,boxed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Noodmaatregelen van de Nederlandse overheid

 

Deze informatie werd bijgewerkt op 16 juni 2020

Heeft u vragen?

Bekijk dan onze antwoorden op veel gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op.

Noodmaatregelen van de Nederlandse overheid

Op dinsdagavond 17 maart 2020 heeft het Nederlandse kabinet een pakket noodmaatregelen gepresenteerd, dat in de daaropvolgende periode tot twee keer toe werd aangepast/uitgebreid:

Doel is om naast onze gezondheid ook banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zelfstandigen, mkb/kmo-ondernemers en grootbedrijven op te vangen.

Eén van de regelingen voor werkgevers is de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW), waarbij werkgevers op basis van omzetvermindering in aanmerking kunnen komen voor een tegemoetkoming in de loonkosten. De eerst fase van de NOW wordt NOW 1.0 genoemd; de op 20 mei j.l. bekend gemaakte uitbreiding wordt aangeduid als NOW 2.0.

NOW 1.0 heeft betrekking op een tegemoetkoming voor de loonkosten over de periode maart, april en mei 2020. Aanvragen konden worden ingediend vanaf 6 april 2020, ten laatste op 5 juni 2020 (dit was eerst 31 mei 2020).

NOW 2.0 heeft betrekking op de periode juni, juli, augustus en september 2020. Aanvragen kunnen worden ingediend vanaf 6 juli 2020 en tot uiterlijk 31 augustus 2020.

Heeft u geen vestiging in Nederland maar wel personeel dat in Nederland sociaal verzekerd is?

Dan kunt u ook in aanmerking komen voor NOW-steun. In eerste instantie was een Nederlands bankrekeningnummer nodig om de steun te ontvangen. Aangezien veel buitenlandse bedrijven dit niet hebben en ook niet snel konden regelen, leidde dit tot veel klachten en uiteindelijk ook tot een wijziging: op 1 mei werd bekend gemaakt dat ook een buitenlands SEPA-bankrekeningnummer kan worden opgegeven. Via onderstaande link kunt u de brief bekijken waarin o.a. deze wijziging bekend wordt gemaakt:

Brief_Tweede_wijziging_NOW_2020_05_01

Daarmee blijft er nog één onduidelijkheid over voor buitenlandse situaties: hoe moet precies in deze situatie de omzetvermindering worden aangetoond. Desondanks kunt u op basis van de eerste uitgangspunten en onze stellingname (klik hier voor meer informatie daarover) een % omzetbepaling bepalen en de aanvraag op die basis indienen, in de wetenschap dat er binnen 22 weken een eindafrekening zal volgen waarin teveel of te weinig ontvangen subsidie zal worden verrekend. Kortom: houdt u er rekening mee dat de overheid wellicht na afloop een deel van de als voorschot ontvangen subsidie zal terugvorderen, mochten zij het niet eens zijn met de door uzelf berekende omzetvermindering en mocht uit hun zienswijze volgen dat er een lager percentage omzetdaling is geweest dan het percentage waarop de subsidie is verstrekt.

Hieronder zetten wij de belangrijkste steunmaatregelen in Nederland voor u op een rij:

Heeft u uw Nederlandse salarisadministratie aan Interfisc uitbesteed? Dan moet u absoluut dit doen:

  • Informeer Interfisc als u hulp nodig heeft om gebruik te maken van Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).
  • Bij de aanvraag zal een inschatting van het verwachte omzetverlies moeten worden ingevuld; wij verzoeken u alvast om goed te kijken naar de uitleg omtrent het begrip omzet (klik hier voor meer informatie of kijk op de officiële website) en aan de hand daarvan vast te stellen wat u aan omzetdaling verwacht. Het omzetverlies moet in ieder geval minimaal 20% zijn om in aanmerking te komen voor de NOW-regeling.
  • Informeer de loonadministratie (via payroll@interfisc.nl) als u uitstel van betaling van de loonbelasting zelf aanvraagt of dit via Interfisc wilt laten lopen.
  • Stel ons uw vragen per e-mail.

Waar kunnen wij u mee helpen?

Heeft u hulp bij nodig bij het indienen van een aanvraag, laat het ons dan weten. Wij staan voor u klaar om u te helpen en zullen indien gewenst contact met u opnemen.

Vragen over hulp bij uitstel van loonheffingen kunt u richten aan payroll@interfisc.nl voor vragen over de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) kunt u zich rechtstreeks wenden tot consult@interfisc.eu

Houdt u in ieder geval onze website in de gaten, daarop staat inmiddels informatie beschikbaar over ons beleid en veel gestelde vragen. Wij houden deze regelmatig up to date en sturen onze klanten een bericht zodra er weer actie ondernomen moet worden.

 

>> naar het Corona-informatie overzicht
>> naar de Coronavirus FAQ