Interfisc | Corona-informatie | Uitstel van betaling belasting in Nederland | Interfisc
11818
page-template-default,page,page-id-11818,ajax_updown_fade,page_not_loaded,boxed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes (Belastingdienst)

 

Deze informatie werd bijgewerkt op 11 februari 2021

Heeft u vragen?

Bekijk dan onze antwoorden op veel gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op.

Belangrijke steunmaatregel in Nederland:
Versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes (Belastingdienst)

Getroffen ondernemers kunnen eenvoudiger uitstel van belasting aanvragen. Dit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw).

Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald. Het is bovendien niet nodig meteen bewijsmateriaal mee te sturen. Daar krijgt de ondernemer langer de tijd voor. De invorderingsrente die normaal gesproken ingaat na het verstrijken van de betalingstermijn wordt tijdelijk verlaagd van 4% naar bijna 0%. Dit geldt voor alle belastingschulden. Ook het tarief van de belastingrente gaat tijdelijk naar bijna 0%. Deze verlaging zal gelden voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt. Het kabinet zal de belastingrente zo snel mogelijk aanpassen.

Nadat de Belastingdienst uw verzoek ontvangen heeft, stoppen zij met invorderingsmaatregelen. U kreeg in eerste instantie automatisch 3 maanden uitstel van betaling; de termijn om belastinguitstel aan te vragen werd echter diverse keren verlengd, laatstelijk tot 1 juli 2021. Een boete voor het niet op tijd betalen van loonheffingen hoeft u niet te betalen.

Via onderstaande links kunt u de officiële informatie van de Belastingdienst over deze maatregel bekijken.

Uitstel aanvragen via Interfisc

Als gevolg van de recente Lock-down heeft de Nederlandse overheid de onderstaande maatregel aangekondigd voor het uitstel van betaling van de Loonheffing. Hierbij zijn twee zaken van belang:

  1. Ten eerste moet u altijd de aangifte voor de Loonheffing tijdig blijven indienen bij de Belastingdienst. Indien u dit heeft uitbesteed aan Interfisc, dan zullen wij dit uiteraard blijven doen voor u.
  2. Ten tweede is het belangrijk om te weten dat de maatregelen, dus ook deze, regelmatig worden aangepast. Soms dagelijks. Dit betekent dat wat u hier nu leest de situatie op dit moment beschrijft en dus kan veranderen.

Het uitstel van betalen van de Loonheffing aan de Belastingdienst in Nederland was tot voor kort mogelijk tot oktober 2020 en moest vanaf de maand oktober weer maandelijks worden betaald. Dit uitstel is nu verlengd tot 1 juli 2021. Concreet betekent dit dat u de betaling van de Loonheffing tot 1 juli 2021 zou kunnen uitstellen indien uw financiële situatie hierom vraagt. Wanneer u mee wilt doen aan deze verlenging, dan worden de nog verschuldigde belastingen (bijvoorbeeld Loonheffing, omzetbelasting) tot en met juni 2021 samengevoegd tot één bedrag. U ontvangt dan vóór 1 oktober 2021 een aflossingsregeling voor dit bedrag van de Belastingdienst. De aflossing zal voor een periode van 36 maanden zijn, lopend van oktober 2021 tot oktober 2024. De loonheffing van juli 2021 is dan de eerste Loonheffing die op reguliere wijze moet worden voldaan. Deze moet voor het einde van augustus 2021 zijn betaald en dan is de periode van uitstel voorbij.

Let op: Betaalt u de aangifte van juli 2021 niet op tijd of doet u niet op tijd aangifte, dan komt u niet in aanmerking voor de betalingsregeling. Dit betekent dat u uw belastingen, waarvoor u bijzonder uitstel van betaling had en die u derhalve van 12 maart 2020 tot en met 30 juni 2021 niet hebt betaald, toch al vóór 1 oktober 2021 moet betalen!

 

Hebt u alle Loonheffingen tot op heden al voldaan en hebt u nu toch behoefte aan het uitstel op dit gebied?

Laat ons dit weten op payroll@interfisc.nl. Wij zullen dit uitstel voor u aanvragen. Dit heet het Fase 1 uitstel en geldt als u voor het eerst uitstel van betaling aanvraagt over een willekeurige periode.


Hebt u al eerder aanvraag gedaan voor het uitstel van betalen van de Loonheffing? En hebt u dit uitstel weer verlengd door een Fase 2 uitstel aan te vragen waarbij de nog niet betaalde Loonheffing gaat worden betaald middels de aflossingsregeling van oktober 2021 tot oktober 2024?

Ook dan kunt u meedoen met deze verlenging van het uitstel van de betaling van de Loonheffing tot juli 2021. In dat geval hoeft u nu niets te doen. Er hoeft geen nieuw uitstel te worden aangevraagd. Enkel het niet betalen van de loonheffingen volstaat. U ontvangt vóór 1 oktober 2021 een voorstel van terugbetaling van de Belastingdienst.


Wat moet u verder doen indien u mee wilt doen met een uitstel (fase 1 of verlening fase 2)?

U blijft maandelijks de reguliere Loonkostenfactuur van ons ontvangen. Op deze factuur staan twee bedragen te weten loonbelasting en sociale lasten. Deze vormen samen de loonheffingen voor die betreffende maand. U blijft voor de periode waarvoor het uitstel geldt steeds het totaalbedrag van onze factuur aan ons overmaken, maar onder vermindering van deze twee bedragen (loonbelasting en sociale lasten).

Laat ons dit weten op payroll@interfisc.nl, ook als u eerder heeft meegedaan en alle loonheffingen tot op heden al voldaan hebt.

Verzoekt u ons om uitstel voor het betalen van Loonheffing aan te vragen?

Dan brengen wij de totaal bestede tijd bij u in rekening op het moment dat de Corona-maatregelen ten einde zijn. Ook van eventuele eerdere aanvragen. Ons uurtarief hiervoor bedraagt € 147 exclusief BTW. Op dit moment kost enkel een aanvraag voor een uitstel ons 30 minuten werk.

Wilt u zelf uitstel voor het betalen van Loonheffing aanvragen?

Dient u zelf het verzoek in, dan kan dit gestuurd worden naar:
Belastingdienst
Postbus 100
6400 AC Heerlen

Dient u zelf het verzoek in bij de Belastingdienst, dan moet u uw contactpersoon bij de loonadministratie dit laten weten.

 

>> naar het Corona-informatie overzicht
>> naar de Coronavirus FAQ