Interfisc | Corona-informatie | Loonkostensubsidie NOW in Nederland | Interfisc
11807
page-template-default,page,page-id-11807,ajax_updown_fade,page_not_loaded,boxed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Loonkostensubsidie in Nederland, Noodmaatregelen Overbrugging Werkbehoud oftewel NOW

 

Heeft u vragen?

Bekijk dan onze antwoorden op veel gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op.

Belangrijke steunmaatregel in Nederland:
Loonkostensubsidie in Nederland, Noodmaatregelen Overbrugging Werkbehoud oftewel NOW

Wat is NOW? U heeft door een buitengewone gebeurtenis zoals het coronavirus minder of geen werk voor uw personeel. U kunt dan via NOW een substantiële tegemoetkoming krijgen in de loonkosten.
De NOW (Noodmaatregelen Overbrugging voor Werkbehoud ) is een tijdelijke vervanging voor de WTV (Werktijdverkorting). Bent u werkgever met personeel, sociaal verzekerd in Nederland? Dan komt u wellicht in aanmerking voor een tegemoetkoming van de loonkosten, waarmee werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetaald kunnen worden.

Op 6 april 2020 is het officiële loket van het UWV geopend, waar de NOW kan worden aangevraagd:
https://www.uwv.nl/werkgevers/formulieren/formulier-aanvraag-tegemoetkoming.aspx

Hieronder kunt u de officiële informatie over de NOW bekijken:

Hoe werkt het?

Een ondernemer die omzetverlies verwacht vanwege de Coronacrisis kan bij het UWV een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. UWV zal een voorschot verstrekken waardoor bedrijven hun personeel kunnen blijven doorbetalen.

De regeling is gefaseerd uitgebracht:

  1. NOW 1.0 had betrekking op een tegemoetkoming voor de loonkosten over de periode maart, april en mei 2020. Aanvragen konden worden ingediend vanaf 6 april 2020, ten laatste op 5 juni 2020 (dit was eerst 31 mei 2020).
  2. NOW 2.0 had betrekking op de periode juni, juli, augustus en september 2020. Aanvragen konden worden ingediend vanaf 6 juli 2020 en tot uiterlijk 31 augustus 2020.
  3. NOW 3.0 heeft betrekking op het laatste kwartaal van 2020 en het eerste halfjaar van 2021. Het loket werd in november 2020 geopend, waarbij steun retroactief kon worden aangevraagd vanaf 1 oktober 2020.

Klik hier voor informatie over NOW 1.0 en 2.0

Klik hier voor informatie over NOW 3.0

Voor alle fases van de NOW geldt dat de door het UWV uitgekeerde subsidie een voorschot is (geweest), gebaseerd op uw inschatting van het omzetverlies. Op enig moment, nadat het werkelijke percentage omzetverlies bekend is, moet een definitieve NOW-berekening worden aangevraagd. Deze moet voor elke afzonderlijke fase apart worden aangevraagd en worden door het UWV niet met elkaar verrekend. Bij de definitieve aanvraag zal het UWV het definitieve bedrag berekenen waar u recht op had, waarna een afrekening volgt.

Klik hier voor meer informatie over de definitieve NOW-berekening.

Heeft u geen vestiging in Nederland maar wel personeel dat in Nederland sociaal verzekerd is?

Dan kunt u ook in aanmerking komen voor NOW-steun. In eerste instantie was een Nederlands bankrekeningnummer nodig om de steun te ontvangen. Aangezien veel buitenlandse bedrijven dit niet hebben en ook niet snel konden regelen, leidde dit tot veel klachten en uiteindelijk ook tot een wijziging: op 1 mei werd bekend gemaakt dat ook een buitenlands SEPA-bankrekeningnummer kan worden opgegeven. Via onderstaande link kunt u de brief bekijken waarin o.a. deze wijziging bekend wordt gemaakt:

Brief_Tweede_wijziging_NOW_2020_05_01