Vaste inrichting buitenland
Heeft u een vaste inrichting in het buitenland? Oftewel: Weet u of uw activiteiten in het buitenland ook buitenlandse belastingplicht tot gevolg hebben?
Als u met uw onderneming werkzaam bent of wordt in het buitenland en daarvan de fiscale gevolgen niet onderzoekt, kan het zijn dat de belastingdienst van dat andere land bij u op de stoep staat met de melding dat die werkzaamheden in het andere land worden beschouwd als een vaste inrichting (v.i.).
Wat is een vaste inrichting?
Als u een vaste inrichting heeft in het buitenland betekent dit onder meer dat er over de winst die behaald wordt met de activiteiten van de vaste inrichting winst- of vennootschapsbelasting moet worden afgedragen. Om de winst te bepalen moet uiteraard ook een financiële administratie gevoerd worden, afgescheiden van de administratie in uw eigen land. Een vaste inrichting is voor de belastingdienst eigenlijk een kapstok, waaraan ook andere soorten belasting kunnen worden opgehangen.
Het begrip vaste inrichting doet vermoeden dat er sprake is van iets tastbaars (een kantoor, een opslagruimte etc.), maar niets is minder waar. Het is afkomstig uit de fiscale wet- en regelgeving en wordt als volgt gedefinieerd:
”een vaste bedrijfsinrichting waarin de werkzaamheden van de onderneming geheel of gedeeltelijk worden uitgeoefend.”
De definitie is te vinden in alle dubbelbelastingverdragen die landen met elkaar hebben gesloten en is zo algemeen, dat er moeilijk uit is af te leiden welke activiteiten wél of niet als een vaste inrichting beschouwd worden.
Wanneer is er sprake van een vaste inrichting?
Daar komt bij dat de uitleg van het begrip vaste inrichting, dat wil zeggen wanneer vindt de belastingdienst in een bepaald land dat sprake is van een vaste inrichting, in vrijwel elk land verschillend is.
Een voorbeeld van een vaste inrichting in België
De Belgische belastingdienst oordeelde dat een Nederlandse onderneming in België een vaste inrichting had. De onderneming plaatste automaten in zwembaden waaruit bezoekers tegen betaling een badmuts konden aanschaffen. Die automaat van de Nederlandse onderneming in het zwembad in België leidde tot de conclusie dat de onderneming in België een vaste inrichting had.
Een voorbeeld van een vaste inrichting in Nederland
Een Nederlander, gehuwd met een inwoner van België, handelt in tweedehands legermateriaal en betrekt zijn handel voornamelijk uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De echtgenote in België heeft ook een eenmanszaak en een deel van de inkoop van het legermaterieel loopt via het jaar BTW nummer. De Nederlander heeft in Nederland structureel een opslagruimte ter beschikking van waaruit de leveringen plaatsvinden. Ook de in- en verkoopfacturen lopen via Nederland.
De Nederlander woont inmiddels met zijn echtgenote in België maar kreeg van de Nederlandse belastingdienst navorderingen inkomstenbelasting. De Nederlander, inmiddels woonachtig in België, stelde dat hij niet in Nederland belastingplichtig is omdat hij zijn onderneming vanuit België dreef. De Nederlandse belastingdienst vond echter dat hij als buitenlands belastingplichtige zijn onderneming dreef vanuit een vaste inrichting en dus belastingplichtig over de aan Nederland toe te rekenen winst. De rechtbank stelde de belastingdienst in het gelijk.
Is er ook een inrichting die niet vast is?
Jazeker, dan wordt er wel gesproken over een niet-vaste inrichting. In de belastingverdragen is vastgelegd wanneer de activiteiten van een bedrijf in het buitenland leiden tot belastingplicht in dat land. Daarnaast worden in veel verdragen ook expliciet bepaalde werkzaamheden genoemd (zoals bijvoorbeeld in art. 7 van het nieuwe Belgisch-Nederlands Belastingverdrag) die niet tot een vaste inrichting leiden, mits zij van voorbereidende aard zijn of het karakter van hulpwerkzaamheid hebben. De interpretatie hiervan is echter niet 100% duidelijk en ook is nog niet uitgekristalliseerd hoe hier onder nieuwe verdrag naar gekeken gaat worden.
Hoe dan ook adviseren wij u om zeer voorzichtig te zijn en liefst om, wanneer u met uw bedrijf actief bent of wordt in het buitenland, vooraf na te gaan of uw activiteiten in dat land een vaste inrichting op zouden kunnen leveren en wat daarvan de fiscale consequenties zijn.
Elke situatie is immers anders en wordt beoordeeld aan de hand van de specifieke feiten en omstandigheden. Over het algemeen hoeft een eigen vertegenwoordiger in loondienst in het buitenland niet onmiddellijk tot een vaste inrichting te leiden, zolang u binnen een bepaalde bandbreedte blijft, zoals verkopen & leveren vanuit het vestigingsland aan klanten in het buitenland (alhoewel een land zoals Frankrijk hier altijd al zeer kritisch naar heeft gekeken en de verwachting is dat ook andere landen in de toekomst niet meer zo “meegaand” zullen zijn).
Wanneer de vertegenwoordiger handelt op grond van een volmacht die u hem heeft verstrekt, en die hem in staat stelt om op naam van uw bedrijf contracten af te sluiten met cliënten in het buitenland, is de kans op dit moment al aanzienlijk dat er een vaste inrichting wordt geconstateerd met als resultaat tevens belastingplicht voor de winstbelasting in het buitenland.
Hoe komt u erachter of uw activiteiten tot belastingheffing in het buitenland leiden?
Wilt u meer weten over de consequenties van personeel in de diverse landen, download dan hieronder onze serie Factsheets personeel in het buitenland:
Met onze v.i. check brengen wij de risico’s voor u in kaart en adviseren wij u over de mogelijke consequenties en vervolgstappen.
Verandert er iets aan de situatie in het buitenland?
Let dan op dat u opnieuw nagaat of er alsnog een vaste inrichting ontstaat. Wanneer u bijvoorbeeld besluit om een bedrijfspand te gaan huren, uw buitenlandse werknemers toestaan om thuis te gaan werken, u uw werknemers in het buitenland de bevoegdheid geeft om zelfstandig contracten te sluiten met klanten of u neemt een CEO aan die in dat andere land woont, is het doen van een v.i. check zeker de moeite waard.
Gerelateerde thema's
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.
Samen, oplossingsgericht en zorgzaam
Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.
- Grondige kennis van de lokale regels over arbeidsrecht, sociale zekerheid, belastingen, employee benefits, veiligheid & gezondheid
- Wij houden u op de hoogte van wijzigingen in de lokale wetgeving, aangevuld met praktische oplossingen
- Eén aanspreekpunt voor al uw vragen
- Sinds 1972 expert in grensoverschrijdend verlonen
- Wij spreken uw taal!
Wilt u meer informatie?
Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.
Niet gevonden wat u zocht?
In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek.
Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!
Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.
- Copyright Interfisc 2024