Ga naar de inhoud

een vergelijking van minimumlonen tussen Europese landen

Wist u dat niet ieder EU-land een wettelijk minimumloon kent?

In Nederland heeft iedere werknemer vanaf 15 jaar oud tenminste recht op het wettelijk minimum(jeugd)loon. 

Hoe zit het met andere EU-landen?

 

In de meeste buurlanden, waaronder België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, is het minimumloon eveneens wettelijk vastgelegd. In enkele landen, waaronder Italië, wordt het minimumloon niet wettelijk voorgeschreven maar wordt het uitsluitend bepaald door de werkgevers- en werknemersorganisaties.

Een ander verschil is de hoogte van het minimumloon binnen de EU. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat is het hoogste minimumloon (in 2020 € 2.142 in Luxemburg) bijna zeven keer zo hoog als het laagste minimumloon (€ 312 in Bulgarije). De grote verschillen zijn deels verklaarbaar door de verschillende kosten van levensonderhoud in de betreffende landen. Als je daarmee rekening houdt, dan is volgens Eurostat het hoogste minimumloon “nog maar” 2,5 keer hoger dan het laagste.

Hieronder zetten wij voor u op een rij waar u meer officiële informatie kunt vinden over het minimumloon in:

Wat u moet onthouden over het minimumloon?

Dat het in de meeste landen mogelijk is dat, bovenop het wettelijk minimumloon, sprake is van collectieve afspraken over het loon en de overige arbeidsvoorwaarden waar medewerkers in een specifieke branche recht op hebben. Zo zijn veel Belgische bedrijven verplicht om hun werknemers een 13de maand uit te betalen en hebben veel Duitse werknemers recht op Weihnachtsgeld.

Wint u hierover advies in, zodat u niet achteraf geconfronteerd wordt met nabetalingen en boetes.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek.
Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.