Meteen naar de inhoud

Interfisc Nederland

Transport naar Nederland met buitenlandse chauffeurs?

Daarvoor geldt een jaarlijkse WagwEU-meldingsplicht!

Bij transport naar Nederland door een bedrijf dat niet in Nederland gevestigd is, en dat gebruik maakt van zijn eigen niet-Nederlandse chauffeurs, moeten deze buitenlandse chauffeurs worden aangemeld bij de bevoegde autoriteit in Nederland. Deze jaarlijkse WagwEU-meldingsplicht is van toepassing op beroepsgoederenvervoer over de weg, waarbij goederen worden vervoerd tussen twee punten (cabotage) of waarbij sprake is van laden en/of lossen in Nederland, met uitzondering van transitovervoer. Verder zijn de regels van toepassing op zowel chauffeurs in loondienst als op zelfstandige chauffeurs. Binnen Europa geldt voor dergelijke werkzaamheden de Europese detacheringsrichtlijn, die in Nederland is ingevuld door de WagwEU.

Verplichtingen in Nederland voor internationale transportbedrijven met buitenlandse chauffeurs

De Nederlandse “WagwEU” bevat de volgende verplichtingen, specifiek voor internationale bedrijven in beroepsgoederenvervoer over de weg, met buitenlandse chauffeurs:

 • Een jaarlijkse meldingsplicht, waarmee alle chauffeurs in één keer kunnen worden gemeld. In de jaarlijkse melding moet minimaal één kenteken worden opgegeven evenals de naam van een contactpersoon in Nederland
 • De melding moet worden gedaan op het officiële meldportaal van de Nederlandse overheid: https://meldloket.postedworkers.nl/runtime/ (dit portaal is ook beschikbaar in het Engels en Duits)
 • Geef een persoon in Nederland op, die voor uw bedrijf als contactpersoon optreedt ten aanzien van de Nederlandse overheid
 • Richt een WagwEU dossier in, waarin u de wettelijk verplichte documenten verzamelt, zodat uw contactpersoon snel de benodigde informatie kan aanleveren in geval van een inspectie
 • Controleer of de arbeidsvoorwaarden van uw chauffeurs voldoen aan de minimale arbeidsvoorwaarden waar chauffeurs in Nederland recht op hebben:
  – U vindt het wettelijke minimumloon op onze website: https://www.interfisc.com/nederland/#minimumlonen
  – Lees meer op de officiële website van de Nederlandse overheid: https://www.postedworkers.nl/faq/vraag-en-antwoord/op-welke-arbeidsvoorwaarden-hebben-gedetacheerde-werknemers-in-de-transportsector-recht
  – Naast de wettelijke minimale arbeidsvoorwaarden, hebben veel sectoren ook een collectieve arbeidsovereenkomst, met daarin voor de branche specifieke arbeidsvoorwaarden. Indien deze collectieve arbeidsovereenkomst algemeen verbindend verklaard is door het Nederlandse Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid, hebben ook gedetacheerde werknemers zoals uw buitenlandse chauffeurs recht op de arbeidsvoorwaarden die daarin zijn vastgelegd.
  – Op de officiële website www.uitvoeringarbeidsvoorwaardenwetgeving.nl kunt u doorklikken naar “Overzichten cao en AVV”. Op die pagina wordt bij “Officiële bekendmakingen” uitgelegd hoe u  kunt zoeken naar de meest recente algemeen verbindend verklaarde cao. Voor de regels in de transportsector gebruikt u als zoekterm “beroepsgoederenvervoer”.

Op onze website vindt u een uitgebreid overzicht van verplichtingen en bijkomende informatie over detachering naar Nederland:

Wat wij voor u kunnen betekenen

 • Hulp bij het indienen van de jaarlijkse melding
 • Optreden als uw contactpersoon in Nederland ten aanzien van de overheid
 • Nagaan of uw arbeidsvoorwaarden voldoen aan de minimale arbeidsvoorwaarden van chauffeurs in Nederland
 • Hulp bij het aanleggen van een dossier met documenten van elke chauffeur en zorgen dat de overheid de juiste documenten ontvangt, in geval van controle

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek.
Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier