Interfisc | Hoofdregels bij grensoverschrijdend werken en internationale detachering
7757
page-template-default,page,page-id-7757,ajax_updown_fade,page_not_loaded,boxed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Hoofdregels arbeidsrecht bij grensoverschrijdend werken

 

Heeft u vragen?

Neem dan contact met ons op:

Welk arbeidsrecht is van toepassing bij grensoverschrijdend werken?

Vaak baseert een werkgever de afspraken met zijn medewerker op de regels zoals die gelden in het land waarin hij zelf gevestigd is. Theoretisch mag dit, maar wanneer de medewerker in een ander land werkt, hebben sommige lokale arbeidsrechtbepalingen over bijvoorbeeld ontslag, ziekte en arbeidstijden voorrang (dwingende bepalingen).
Bovendien gelden bij detachering vaak aanvullende regels die los staan van de individuele afspraken die werkgever en werknemer met elkaar hebben gemaakt.

  • Meldingsplicht
    De werkgever moet vooraf een officiële melding doen over waar, wanneer en met welke medewerkers er in het buitenland wordt gewerkt.
  • Contactpersoon aanwijzen in het buitenland
    De werkgever moet een contactpersoon in het werkland aanwijzen die de instanties kunnen benaderen en die als aanspreekpunt fungeert. In sommige landen (bijvoorbeeld Frankrijk) moet deze contactpersoon de lokale taal spreken.
  • Dossier op de werkplek
    Bepaalde documenten zoals loonstrookjes en arbeidstijdenoverzichten moeten aanwezig zijn op de werkplek in het buitenland.

De verplichtingen waaraan moet worden voldaan bij detachering zijn in elk land anders, ondanks dat ze voortvloeien uit Europese regels. Hier vindt u voor enkele landen meer informatie. Ook vindt u er de contactgegevens van een partij die u verder op weg kan helpen.