Ga naar de inhoud

Personeel in België & telewerkaangifte, indienen vóór 6 april 2021!

Thuiswerk ofwel telethuiswerk is in de huidige coronatijden de norm. De regels & administratieve verplichtingen omtrent thuiswerken zijn echter in elk land anders. Zo heeft de Belgische overheid vlak voor Pasen een verplichte telewerkaangifte in het leven geroepen, die werkgevers vóór 6 april moeten indienen. Heeft u personeel in België, leest u dan verder!

Voor wie geldt de telewerkaangifte?

In België is telethuiswerk al een tijdje verplicht bij alle ondernemingen, verenigingen en diensten voor alle personeelsleden. Tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten of de dienstverlening. De verplichte telewerkaangifte is bedoeld om de Covid-cijfers in België terug te dringen en om het telewerk beter te kunnen controleren. Deze nieuwe verplichting geldt voor alle werkgevers met een Belgisch ondernemingsnummer.

Meer informatie over de telewerkaangifte in België vindt u op de website van de Belgische overheid:

In eerste instantie was onduidelijk of die aangifte ook verplicht was voor buiten Belgische gevestigde werkgevers met personeel in België. De Belgische RSZ heeft nu expliciet gemeld dat dit NIET het geval is.

Wanneer en hoe moet de telewerkaangifte worden ingediend?

Opvallend is dat de Belgische overheid deze nieuwe verplichting op vrijdag 26 maart 2021 heeft gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, terwijl de verplichte aangifte al vóór 6 april 2021 moet worden ingediend! Rekening houdend met de feestdagen rondom Pasen hebben werkgevers hiermee slechts een week de tijd om aan deze verplichting te voldoen.

Bijkomend probleem is dat werkgevers, om de aangifte digitaal te kunnen indienen, een Belgisch E-id of de Itsme-app nodig hebben (dit is een identificatiemiddel dat vergelijkbaar is met eHerkenning in Nederland). Niet alle bedrijven zijn daar al goed in thuis, waardoor het moeilijk is om aan deze verplichting te voldoen.

Volgens de officiële informatie heeft deze aangifte betrekking op de situatie op de eerste werkdag van de maand en moet deze uiterlijk op de zesde kalenderdag van elke maand worden ingediend. Hoe lang deze verplichting om een telewerkaangifte in te dienen blijft gelden, zal vermoedelijk afhangen van de ontwikkelingen m.b.t. coronabesmettingen in België.

Welke informatie heeft u nodig om de telewerkaangifte in te dienen?

Van belang is om het aantal personen door te geven dat voor uw organisatie (deels) werkzaam is op Belgisch grondgebied. Ook moet u aangegeven voor hoeveel van deze personen het niet mogelijk is om hun werkzaamheden thuis via telewerk uit te voeren.

Als sociaal mandataris van onze klanten die hun Belgische payroll aan Interfisc hebben uitbesteed, gaan wij deze digitale aangifte uiteraard tijdig indienen.

Tot slot benadrukken wij dat het hier niet gaat om een 1 april grap! Op het niet naleven van de regels rond het verplichte telewerk staan strafrechtelijke sancties en/of administratieve geldboetes.

Wilt u hulp bij het implementeren van uw internationale payroll?

Kijk dan op  https://www.interfisc.be/internationale-tewerkstelling/

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek.
Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.