Ga naar de inhoud

Na Brexit meer formaliteiten voor werknemers

Op 31 december 2020 stapt het Verenigd Koninkrijk definitief uit de Europese Unie. Dit kan voor uw Europese werknemers in het Verenigd Koninkrijk gevolgen hebben. Zo mogen EU-burgers na 1 januari 2021 niet meer zomaar in het Verenigd Koninkrijk wonen en werken.

Wat betekent dit voor uw Europese werknemers zonder visum, die al vóór 31 december 2020 tewerkgesteld waren in het Verenigd Koninkrijk?

  • Woont u werknemer al 5 jaar aaneengesloten in het Verenigd Koninkrijk? Dan kan hij/zij een ‘settled status’ aanvragen; een verblijfstatus voor onbepaalde tijd.
  • Woont uw werknemer korten dan 5 jaar in het Verenigd Koninkrijk? Dan kan hij/zij zich aanmelden voor een ‘pre-settled status’. Daarmee mag je in het VK blijven wonen en werken totdat je er in totaal 5 jaar woont. Daarna kun je alsnog de ‘settled status’ aanvragen.

Meer over de status en de aanvraag vindt u op de website van de Britse overheid:

  • https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families
  • https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families/applying-for-settled-status 
  • https://www.gov.uk/government/collections/eu-settlement-scheme-employer-toolkit
  • https://www.citizensadvice.org.uk/immigration/staying-in-the-uk-after-brexit/applying-for-settled-status/

De deadline om een aanvraag in te dienen is 30 juni 2021.

Worden uw werknemers pas ná 1 januari 2021 in het Verenigd Koninkrijk tewerkgesteld?

Voor uw Europese werknemers die pas ná 1 januari 2021 (het einde van de Brexit-overgangsperiode) in het VK tewerkgesteld worden, geldt dat zij een visum moeten aanvragen. Hiervoor gelden strikte regels. Meer informatie hierover vindt u op de volgende website van de Britse overheid: UK’s Points-Based Immigration System.

Uitgebreide informatie over de formaliteiten omtrent het tewerkstellen van Europese werknemers in het VK leest u op de website van de Britse overheid:

  • https://www.gov.uk/guidance/employing-eu-citizens-in-the-uk
  • https://www.gov.uk/guidance/recruiting-people-from-outside-the-uk-from-1-january-2021

Wat moet u als werkgever doen om problemen te voorkomen?

Om te voorkomen dat uw Europese werknemers na 31 december 2020 niet langer in het VK mogen werken, is het van belang om hen hierover te informeren zodat zij tijdig de nodige stappen kunnen zetten.

Heeft u ook Britse werknemers in dienst die voor u in Nederland of een andere EU-lidstaat werken?

Zo moeten Britten in Nederland een verblijfsdocument aanvragen, ook als zij al vóór 1 januari 2021 in Nederland werkzaam waren. Gaan ze pas ná 1 januari 2021 voor u in Nederland werken, dan moet u als werkgever ook een tewerkstellingsvergunning aanvragen. Meer informatie over deze situaties vindt u op  https://www.brexitloket.nl/startpagina-ondernemers

Wilt u op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Volg dan onze bedrijfspagina op LinkedIn.

Of schrijft u zich in voor onze nieuwsbrief.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek.
Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.