Meteen naar de inhoud

Interfisc Nederland

Corona en de bedrijfsarts

Ziekmeldingen & Corona

Er komen veel vragen binnen van werkgevers en werknemers over of iemand nu wel of niet ziek is en/of ziek gemeld moet worden.

Stelregel hier is dat, als de werknemer als gevolg van ziekte niet in staat is zijn werk te doen, er sprake is van ziekte en moet de werknemer dus ziek gemeld worden. Ongeacht of Corona is vastgesteld.

Daar staat dus tegenover dat, als de werknemer niet kan werken om een andere reden dan ziekte (bijv. de overheidsmaatregelen, quarantaine, geen kinderopvang beschikbaar), ook géén sprake is van ziekte. In dit geval is ziekmelden niet aan de orde.

Bekijk ook onderstaande informatie waarin zowel voorzorgsmaatregelen als loondoorbetalingsverplichtingen worden toegelicht:

Wat als de werknemer Corona-gerelateerde klachten heeft?

Als medewerkers onverhoopt ziek worden, moeten ze thuisblijven en in eerste instantie telefonisch contact zoeken met hun huisarts. Het is in zulke situaties niet verstandig om ze uit te nodigen voor het spreekuur bij de (bedrijfs)arts. Het Nederlands huisartsengenootschap (NHG) heeft namelijk als richtlijn dat eerst telefonisch wordt bepaald wat de klachten zijn, om te voorkomen dat een besmette patiënt het Coronavirus verspreidt in de wachtkamer.

Wat kan de bedrijfsarts wel doen in deze situaties?

De bedrijfsarts speelt geen rol bij het beantwoorden van de vraag of uw werknemer inderdaad besmet is met het Coronavirus. Dit is de rol van de huisarts in samenspraak met de GGD, in die situaties dat Corona vermoed wordt en de gezondheidssituatie verslechtert door bijvoorbeeld oplopende temperatuur en kortademigheid.
De bedrijfsarts heeft vooral een adviserende rol. Hij kan adviseren over (bedrijfsspecifieke) preventieve maatregelen om besmetting te voorkomen en passende maatregelen die u als werkgever kunt treffen, mocht één van uw werknemers besmet zijn. Uiteraard kunnen uw werknemers ook terecht bij de bedrijfsarts, mochten zij zich zorgen maken om de gevolgen van het Coronavirus. Sowieso hebben werknemers in Nederland recht op vrije toegang tot het arbeidsomstandighedenspreekuur:

Klik hier voor meer informatie over het arbeidsomstandighedenspreekuur

Aangepaste werkwijze bij ziekmelding tijdens de Coronacrisis

Op dit moment worden wij vanwege het Coronavirus overstelpt met vragen en is de hoeveelheid ziekmeldingen die wij dagelijks ontvangen veel groter dan gebruikelijk. Hierdoor zijn wij genoodzaakt om tijdelijk van onze reguliere werkwijze af te wijken. Momenteel vragen wij de werknemers die zich hebben ziekgemeld om eerst een eigen verklaring in te vullen: door deze inventarisatie verloopt het proces sneller, zijn wij beter in staat prioriteiten te stellen en kunnen wij snel de benodigde vervolgstappen bepalen.

Onze spreekuren

Conform het beleid kunnen momenteel geen fysieke spreekuren plaatsvinden, maar worden ze allemaal telefonisch gehouden. Graag maken wij attent op de mogelijkheid om een online spreekuur te organiseren. Wij hebben hiervoor de beschikking over een online videotool WeSeeDo. WeSeeDo is speciaal ontwikkeld voor medische consults op afstand en is dan ook veilig, anoniem en in lijn met de Europese privacywetgeving. Bovendien voldoet WeSeeDo aan de NEN 7510-normering en ISO 27001-certificering.

Heeft u vragen over hoe om te gaan met een ziekmelding en loondoorbetaling, dan vindt u veel informatie in onze FAQ:

Heeft u als werkgever behoefte aan advies, bijvoorbeeld over preventieve maatregelen, neemt u dan gerust contact op met onze bedrijfsarts.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek.
Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier