Interfisc | Officiële feestdagen in Europa - verschillen & overeenkomsten | Interfisc
15496
post-template-default,single,single-post,postid-15496,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,boxed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Hemelvaart, Pinksteren en onze bereikbaarheid

 

Hemelvaart, Pinksteren en onze bereikbaarheid

Op zowel donderdag 13 mei als vrijdag 14 mei 2021 zijn onze kantoren in Voorburg én Kontich gesloten i.v.m. Hemelvaart, evenals op maandag 24 mei 2021 i.v.m. Pinksteren.

Wist u dat Hemelvaart en Pinksteren niet in alle landen officiële feestdagen zijn?

In de maanden april en mei vallen de meeste officiële feestdagen. In 2021 is het op 13 mei Hemelvaart en op 23 en 24 mei Pinksteren. O.a. in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk vallen deze feestdagen onder de officiële feestdagen. Dit is echter niet het geval in het Verenigd Koninkrijk en in Italië, waar op deze dagen gewoon gewerkt wordt.

Nationale feestdagen en Bank Holidays

Dit is uiteraard niet het enige verschil tussen de buurlanden, als het gaat om feestdagen. Elk land heeft, naast enkele religieuze feestdagen, één of meerdere nationale feestdagen, zoals Koningsdag in Nederland, de Dag van de Duitse Eenheid in Duitsland, de Nationale Feestdag “14 juillet” in Frankrijk en de Dag van de Republiek in Italië. In het Verenigd Koninkrijk kennen we nog het fenomeen “Bank Holidays”. Dit zijn officiële feestdagen waarop banken en vele andere bedrijven de hele dag gesloten zijn. De Bank Holidays vallen op de eerste & laatste maandag van de maand mei en de laatste maandag van de maand augustus.

Verschillen in het aantal officiële feestdagen

Al met al hebben Nederland en het Verenigd Koninkrijk slechts 8 officiële feestdagen. Duitsland kent er 9, België 10 en Frankrijk en Italië spannen de kroon met 11 officiële feestdagen. De verschillen zijn des te groter, nu de werknemers in sommige landen wél en in andere landen géén recht op compensatie hebben, wanneer een variabele feestdag in het weekend valt. Dit zal vooral in 2021 voelbaar zijn, want beide kerstdagen vallen dit jaar op zaterdag en zondag.

In welke landen hebben de werknemers recht op compensatie?

Dit recht bestaat o.a. in België, Italië en het Verenigd Koninkrijk.
In België wordt altijd een vervangende vrije dag gegeven (recuperatie). De werknemer mag zelf kiezen wanneer hij deze vervangende dag opneemt of de werkgever kan ervoor kiezen deze collectief voor zijn werknemers vast te leggen op een bepaalde dag.

In Italië ontvangen werknemers géén vervangende vrije dag, maar wel een compensatie in salaris.

In het Verenigd Koninkrijk wordt altijd een vervangende vrije dag gegeven (substitute day). Deze is niet vrij door de werknemer op te nemen maar wordt naar de eerstvolgende werkdag(en) verplaatst. Dit geldt niet voor Paaszondag, want die valt altijd op zondag, maar dit jaar wel voor Kerst, wat voor werknemers in het Verenigd Koninkrijk extra vrije dagen oplevert op maandag 27 en dinsdag 28 december.

In welke landen hebben de werknemers géén recht op compensatie?

Dit is o.a. het geval in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Zo bekeken komen de werknemers in Nederland er het meest bekaaid vanaf, met slechts 8 officiële feestdagen en géén compensatie wanneer ze in het weekend vallen.

Alle feestdagen op een rij

Alle officiële feestdagen van Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk én inmiddels ook Italië vindt u terug op onze website. Ook kunt u er lezen of werknemers in die landen wel of niet recht hebben op compensatie. Kies op het landenoverzicht het land van uw keuze en ga naar het tabblad “Nationale feestdagen”.

Wilt u op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Volg dan onze bedrijfspagina op LinkedIn.

Heeft u vragen?

Neemt u dan gerust contact op!

Publicatiedatum: 10 /05 /2021