Ga naar de inhoud

Werknemer of (schijn)zelfstandige? Strengere controles door de Nederlandse Belastingdienst vanaf 1 januari 2025!

Regelmatig horen wij van Nederlandse vertegenwoordigers of andere professionals die in Nederland aan de slag gaan voor een buitenlandse onderneming dat hun buitenlandse opdrachtgever voorstelt dat zij zich als zelfstandig ondernemer (zelfstandige zonder personeel, oftewel zzp’er) inschrijven, om op die manier minder “gedoe” te hebben. Echter kleven er in de praktijk forse risico’s aan deze constructie, wanneer de betreffende persoon niet feitelijk zelfstandig ondernemer is. En zelfs wanneer de persoon in kwestie zelf graag als zzp’er aan de slag wil, bijvoorbeeld omdat hij dan een hoger uurtarief kan vragen, is dat nog geen garantie dat ook de Belastingdienst het hiermee eens is.

Wat verandert er voor opdrachtgevers met zzp’ers in Nederland?

De Nederlandse Belastingdienst heeft aangekondigd vanaf 1 januari 2025 strenger te gaan controleren bij opdrachtgevers die met zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) werken, om op die manier schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Tot die datum was in het kader van een “handhavingsmoratorium” geen sprake van actieve controles, maar blijkbaar groeit het aantal zzp’ers dermate hard dat dit zorgt voor oneerlijke concurrentie en ongelijke arbeidsvoorwaarden. Op dit moment werkt 1 op de 10 werkenden als zzp’er, terwijl het nog maar de vraag is of zij formeel voldoen aan de criteria om zelfstandig te zijn. Is dat niet het geval, dan kan er sprake zijn van een verkapte arbeidsovereenkomst en moet de zzp’er eigenlijk als werknemer worden behandeld. Met tot gevolg een salarisadministratie en afdracht van loonheffingen en sociale verzekerpremies. Zowel de zzp’er als de opdrachtgever kunnen hierop worden aangesproken.

Welke criteria zijn van toepassing om als zzp’er te worden beschouwd?

Over de criteria waaraan een zzp’er moet voldoen is al jaren onduidelijkheid. In 2016 hadden we de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties), maar hier werd niet echt op gehandhaafd, tot 1 januari 2025 dus. En nieuwe wetgeving over dit onderwerp is in de maak (Wet VBAR, Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden) maar uitgesteld tot op z’n vroegst 1 januari 2026. Er is geen waterdichte checklist die je kunt invullen om tot het juiste antwoord te komen en ook het gebruik van modelovereenkomsten die de Belastingdienst heeft aangereikt voor een zzp-overeenkomst, biedt geen zekerheid. De Belastingdienst beoordeelt een werksituatie immers op basis van hoe er in de praktijk wordt gewerkt, niet van wat er in een contract staat. De lopende modelovereenkomsten worden nog wel geëerbiedigd tot de einddatum van de overeenkomst.

Wanneer is er dan sprake van een arbeidsovereenkomst?

Heel algemeen vloeit voort uit de wet dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst wanneer de volgende 3 elementen aanwezig zijn:

  1. Persoonlijke arbeid
  2. Loon
  3. Gezagsverhouding

Arbeid en loon zijn vaak wel duidelijk, maar de gezagsverhouding leidt in de praktijk vaak tot discussie. Bij de beoordeling ervan door de Belastingdienst tellen immers alle feiten en omstandigheden mee, niet alleen wat in een overeenkomst staat.

Om u een idee te geven waar zoal op gelet wordt, sommen we enkele omstandigheden op die volgens recente rechtspraak (Deliveroo arrest) wijzen in de richting van een arbeidsovereenkomst:

  • De overeenkomst is aangegaan voor onbepaalde tijd
  • De zzp’er ontvangt een vaste beloning
  • De zzp’er heeft een inspanningsverplichting, geen resultaatsverplichting
  • De opdrachtgever bepaalt de werktijden van de zzp’er, of de zzp’er heeft dezelfde werktijden als het vaste personeel
  • De zzp’er doet mee aan personeelsfeestjes en ontvangt dezelfde geschenken als het personeel
  • De zzp’er werkt mee aan de kernactiviteit van de opdrachtgever, en doet dat werk samen met anderen, die wel in loondienst zijn
  • De kennis die nodig is voor het werk is al aanwezig bij de opdrachtgever, de zzp’er heeft geen specifieke kennis die de opdrachtgever niet heeft
  • Een uurtarief van minder dan € 32,24 ex btw geeft een sterk vermoeden van werknemerschap


De risico’s zijn dan o.a.:

  • Fikse naheffingen van werknemerspremies die nooit afgedragen zijn aan de Belastingdienst (zo’n 20%)
  • Als de zzp-er ziek wordt en werknemer blijkt te zijn, is er een fors financieel risico van twee jaar het loon moeten doorbetalen zonder daarvoor verzekerd te zijn
  • Als je als opdrachtgever afscheid wilt nemen van de zzp-er, dan kan dat vrij eenvoudig. Maar er is het risico dat de zzp-er dan gaat stellen werknemer te zijn en een werknemer geniet grote ontslagbescherming in Nederland
  • Pensioenpremies alsnog met terugwerkende kracht moeten betalen als de zzp-er werknemer blijkt te zijn
  • Etc.

Hoe nu verder?

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt dat opdrachtgevers en opdrachtnemers samen verantwoordelijk zijn om de juiste contractvorm te kiezen, op basis van:

  • Hoe in de praktijk gewerkt wordt
  • Welke kenmerken horen bij een zzp-klus of een opdracht in loondienst

Om dit te doen, hebben zij een keuzehulp ontwikkeld, die u hier kunt downloaden.

Is duidelijk dat uw opdrachtnemer feitelijk een werknemer in loondienst is? Of bent u die zzp’er die eigenlijk in loondienst is bij een buitenlandse werkgever? Dan adviseren wij u graag over het opzetten van een Nederlandse salarisadministratie voor een buitenlands bedrijf.

Lees onze tips:  

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek.
Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.