Ga naar de inhoud

Strengere regels voor werken met gevaarlijke stoffen in Nederland

Sinds kort zijn er nieuwe regels voor het werken met stoffen die gevaarlijk zijn voor de voortplanting, ook wel reprotoxische stoffen genoemd.

Wat zijn reprotoxische stoffen?

Het gaat hier om bijvoorbeeld lood, geneesmiddelen, hormonen en lijmen. Deze stoffen kunnen ook voorkomen in oplosmiddelen en bestrijdingsmiddelen. Voor sommige beroepen (bijvoorbeeld schoonmakers, laboratoriummedewerkers, schilders en hoveniers) is het werken met reprotoxische stoffen onvermijdelijk. Blootstelling aan deze stoffen kan invloed hebben op de vruchtbaarheid (van zowel man als vrouw), zwangerschap en borstvoeding. Vandaar dat werkgevers meer voorzorgsmaatregelen moeten nemen om hun medewerkers hiertegen te beschermen. Net zoals dit al verplicht is voor het werken met stoffen die kanker of schade aan het DNA kunnen veroorzaken.

Wat is er veranderd?

Europa heeft de nieuwe verplichtingen verwerkt in de richtlijn voor gevaarlijke stoffen. Werkgevers zullen meer voorzorgsmaatregelen moeten nemen om hun medewerkers te beschermen tegen de risico’s van reprotoxische stoffen. Daarnaast worden EU-grenswaarden vastgesteld voor de stoffen benzeen, nikkelverbindinge­n en acrylonitril.

Elk land moet de richtlijn vervolgens uitwerken in de nationale wetgeving. In Nederland zijn daarvoor het Arbobesluit en de Arboregeling aangepast.

Let op: weliswaar zijn de Nederlandse regels gebaseerd op een Europese richtlijn, maar de Nederlandse regelgeving is op bepaalde punten toch anders in elkaar gestoken (strenger!) dan het binnen Europe geldende minimum.

Op welke punten zijn de Nederlandse regels strenger dan die in Europa?

  1. Voor de registratie van blootstelling door bedrijven geldt in Nederland een bewaartermijn van 40 jaar, in plaats van de 5 jaar die de Europese richtlijn noemt. Dit sluit aan bij de bewaartermijn die in Nederland al gold voor kankerverwekkende stoffen. De achtergrond is dat het hiermee beter mogelijk is om de gevolgen van blootstelling vast te stellen.
  2. In Nederland gaan voor reprotoxische stoffen waarvan het niet duidelijk is of er een veilige waarde bestaat strengere regels gelden ten opzichte van de richtlijn. Werkgevers moeten in dat geval de blootstelling altijd zo laag houden als technisch mogelijk is.

Wat zijn uw verplichtingen als werkgever?

Het is belangrijk dat u nagaat of er binnen uw onderneming gewerkt wordt met deze gevaarlijke stoffen. Mocht dit het geval zijn dan is het belangrijk om de vereiste voorzorgsmaatregelen te treffen. De Nederlandse Arbeidsinspectie biedt de mogelijkheid aan om een zelfinspectie uit te voeren, die bestaat uit de volgende 4 stappen:

  1. Inventariseren (een overzicht maken van alle gevaarlijke stoffen in uw bedrijf)
  2. Beoordelen (het blootstellingsniveau beoordelen van werknemers aan gevaarlijke stoffen)
  3. Maatregelen (gevaarlijke stoffen vervangen, technische of organisatorische maatregelen toepassen of persoonlijke beschermingsmiddelen aanbieden aan medewerkers)
  4. Borging (zorgen dat iedereen op de hoogte is van de maatregelen en dat regelmatig gecontroleerd wordt of alles nog klopt)


Voert u de zelfinspectie uit, dan weet u wat er al in orde is en wat u nog kunt verbeteren.

Wat kunnen wij voor u betekenen ?

Een arbeidshygiënist kan voor u onderzoeken of uw werknemers onder gezonde omstandigheden werken en adviseert over manieren waarop de werksituatie kan worden verbeterd. Het voorkomen van gezondheidsschade staat daarbij centraal. Ook is het mogelijk om een afspraak in te plannen met een bedrijfsarts.

Wilt u gebruik maken van de dienstverlening van Interfisc-Arbo, klik dan hier voor meer informatie of neem contact met ons op, telefonisch of via het contactformulier.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek.
Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.