Meteen naar de inhoud

Toch weer coronasteunmaatregelen in Nederland (NOW 5)

Belangrijke steunmaatregel in Nederland: Toch weer coronasteunmaatregelen in Nederland

In tegenstelling tot het eerdere besluit van de Nederlandse overheid om de coronasteunmaatregelen te beëindigen, zijn onder meer de NOW loonkostensubsidie en het uitstel van betaling voor belastingen toch weer verlengd, vooralsnog tot en met 31 januari 2022.  

Het uitstel staat zowel open voor ondernemers die al bijzonder uitstel van betaling genieten als voor ondernemers die voor het eerst of opnieuw te maken hebben met betalingsproblemen die hoofdzakelijk zijn ontstaan door de coronacrisis. 

Hoe zit dat met de loonkostensubsidie?

U kunt tot en met uiterlijk 31 januari 2022 een tegemoetkoming aanvragen. Het gaat hier om de zevende aanvraagperiode (november en december 2021) van de tijdelijke noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid (NOW 5). Deze tegemoetkoming is bedoeld voor binnen- en buitenlandse werkgevers om hun werknemers door te kunnen betalen en in dienst te kunnen houden tijdens de coronacrisis. Als werkgever kunt u deze tegemoetkoming aanvragen als u over november en december 2021 gemiddeld een omzetverlies van minimaal 20% heeft ten opzichte van 2019. De tegemoetkoming kent wel een plafond; over het gedeelte van de omzetdaling dat hoger is dan 80%, zal namelijk geen extra subsidie toegekend worden.  

Verschillen met eerdere aanvraagperioden NOW

Deze aanvraagperiode verschilt in een aantal opzichten van andere aanvraagperioden, maar komt grotendeels nog overeen. De belangrijkste verschillen zetten we voor u op een rij:

  • De periode gaat nu om twee maanden (november en december 2021), in plaats van drie maanden (NOW1, NOW3 en NOW4) of vier maanden (NOW2). 
  • U kunt niet langer kiezen over welke maanden u het omzetverlies wilt laten berekenen; het omzetverlies zal altijd over de maanden november en december 2021 berekend worden, ook bij overlapping met de vorige aanvraagperiode.  
  • Bij de berekening van de hoogte van de subsidie wordt er gekeken naar de loonsom van september 2021. De loonsom van november en december mag met maximaal 15% dalen vergeleken met de loonsom van september 2021, zonder dat dit gevolgen heeft op de definitieve hoogte van de subsidie. Bij NOW3 en NOW4 was dit 10%. 
  • Bij de berekening van het omzetverlies zijn er verschillende referentieperioden die gebruikt kunnen worden, indien de onderneming na 1 januari 2019 gestart is of een overname heeft gedaan.  

Hoe berekent u het omzetverlies?

De tegemoetkoming wordt bepaald op basis van het percentage omzetdaling dat uw onderneming heeft geleden.

Om dit percentage te bepalen moeten in de aanvraag de volgende gegevens worden opgegeven:

De tegemoetkoming wordt bepaald op basis van het verwachte percentage omzetdaling dat uw onderneming zal lijden. Het omzetverlies wordt dan berekend door de omzet van november en december 2021 te vergelijken met de gemiddelde omzetcijfers van het jaar 2019:  

1/6 van omzet 2019    -/-   omzet november en december 2021   =  ….% omzetdaling
                               1/6 omzet 2019

LET OP: Is uw onderneming later dan op 1 januari 2019 gestart of heeft uw onderneming later dan op 1 januari 2019 een overname gedaan? Dan zijn er andere perioden waarmee u de omzet van november en december 2021 kunt vergelijken, waardoor er ook een andere berekening geldt. 

Wat zijn de belangrijkste plichten bij een aanvraag?

  • De hoogte van de tegemoetkoming wordt gebaseerd op de loonsom van september 2021. De loonsom van november en december 2021 mag daarom met maximaal 15% dalen ten opzichte van de loonsom in september 2021 zonder dat dit gevolgen heeft voor de definitieve tegemoetkoming. Houd dus de loonsom zoveel mogelijk gelijk, om te voorkomen dat u een deel moet terugbetalen.  
  • U heeft een inspanningsplicht om uw werknemer naar ander werk te begeleiden als u een werknemer ontslaat of als zijn contract afloopt. Indien u een aanvraag doet voor bedrijfseconomisch ontslag, heeft u ook de plicht dit te melden bij het UWV. Doet u dit niet, dan wordt uw definitieve tegemoetkoming met 5% verlaagd. 
  • Houd een administratie bij waarmee het UWV kan controleren of u aan alle voorwaarden voor de tegemoetkoming voldoet. Bewaar dit tot 5 jaar na de vaststelling van de tegemoetkoming. 
  • Informeer uw ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of uw werknemers over de tegemoetkoming. 
  • Blijf uw loonaangifte op tijd doen. 
  • Keer geen winstuitkering en bonussen uit aan aandeelhouders, bestuur en directie, en koop geen eigen aandelen over heel 2021. Dit geldt alleen als het voorschot op de tegemoetkoming € 125.000 of meer is, of als de definitieve tegemoetkoming € 125.000 of meer is.  

Definitieve berekening

De aanvraag die nu wordt ingediend levert een voorlopige tegemoetkoming op. Houdt u er rekening mee dat er later een definitieve afrekening zal plaatsvinden op basis van de werkelijke cijfers. Deze kan leiden tot een (gedeeltelijke) terugbetaling van het ontvangen voorschot of tot een nabetaling. De termijn voor het indienen van de definitieve aanvraag is nog niet bekend is gemaakt, maar zal vermoedelijk spoedig bekendgemaakt worden. Houd er daarnaast ook rekening mee dat het mogelijk is dat u bij de definitieve aanvraag een derdenverklaring of accountantsverklaring mee moet sturen. Dit hangt af van de hoogte van uw voorschot en tegemoetkoming. U kunt daarvoor gebruik maken van uw eigen accountant of boekhouder. Desgewenst kunnen wij u in contact brengen met een accountant die u daarbij kan begeleiden.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek.
Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.