Interfisc | Hoofdregels bij grensoverschrijdend werken en internationale detachering
7750
page-template-default,page,page-id-7750,ajax_updown_fade,page_not_loaded,boxed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Hoofdregels belastingen bij grensoverschrijdend werken

 

Heeft u vragen?

Neem dan contact met ons op:

Waar betaalt u belastingen bij grensoverschrijdend werken?

In welk land belasting moet worden betaald is afhankelijk van bilaterale afspraken die de meeste landen met elkaar hebben gemaakt (dubbelbelastingverdragen). Deze afspraken bepalen in welk land er in een grensoverschrijdende situatie belasting moet worden afgedragen, ter voorkoming van dubbele belasting (in het woon- én werkland).

Bij werken in het buitenland moeten in elk geval de gevolgen voor de volgende belastingen getoetst worden:

  • Loon- & inkomstenbelasting
  • Winst- of vennootschapsbelasting
  • Omzetbelasting / BTW

Hoofdregel voor de loon- & inkomstenbelasting: een werknemer betaalt belasting over zijn werkzaamheden in het land waar hij werkt. Onder specifieke voorwaarden mag een werknemer belasting blijven betalen in het land waar hij woont, terwijl hij in een ander land werkt. Hier speelt de zogenaamde 183-dagen regel een rol.
Let op: het is een misverstand dat een werknemer géén belasting hoeft te betalen in het buitenland, wanneer hij er korter dan een half jaar (183 dagen om precies te zijn) werkt. Dit geldt namelijk alleen wanneer aan ALLE voorwaarden voldaan wordt.

In sommige situaties is dus al vanaf de eerste werkdag in het buitenland belasting verschuldigd in dat land, en dus niet pas na 183 dagen!
Dit geldt bijvoorbeeld bij:

  • Uitzendarbeid in internationaal verband
  • Detachering naar een dochteronderneming in het buitenland
  • Tijdelijke consultancy bij een klant