Arbovoorzieningen vanaf 2022 beperkt onbelast te vergoeden onder de WKR
Door “arbovoorzieningen” aan te bieden kunnen werkgevers invulling geven aan het veiligheids- & gezondheidsbeleid in de onderneming. Via een regeling van 28 december 2021 van de Staatssecretaris van Financiën wordt deze gerichte vrijstelling voor dergelijke arbovoorzieningen per direct ingeperkt. Alleen voorzieningen die direct samenhangen met de verplichtingen van de werkgever op grond van de Arbowet vallen nog onder de gerichte vrijstelling.
Achtergrond en situatie tot en met 31 december 2021
Binnen de werkkostenregeling is er een gerichte vrijstelling voor Arbovoorzieningen die geheel of gedeeltelijk op een werkplek worden gebruikt of verbruikt. Deze Arbo vrijstelling hangt samen met de verplichtingen die de werkgever heeft op basis van de Arbeidsomstandighedenwet (de Arbowet). De specifieke kaders van deze vrijstelling worden per ministeriële regeling ingevuld. Tot 31 december 2021 was de invulling daarvan dat het gaat om Arbovoorzieningen die voortvloeien uit het arbobeleid van de werkgever en waarvan de kosten niet ten laste van de werknemer worden gebracht. Deze invulling bood de mogelijkheid om met behulp van een creatievere en ruimere invulling van het arbobeleid, vergoedingen en verstrekkingen als gerichte vrijstelling voor Arbovoorzieningen te kunnen toekennen.
Per 1 januari 2022 geldt een nauwere toepassing
Per 1 januari 2022 ligt dat anders. Het geschetste ruimere kader zou tot onduidelijkheid hebben geleid. De Staatssecretaris geeft aan dat vanaf nu alleen nog voorzieningen die direct samenhangen met de verplichtingen van de werkgever op grond van de Arbowet onder de gerichte vrijstelling vallen. De Staatssecretaris geeft daarbij aan dat Arbo vrijstelling niet langer geldt voor voorzieningen ter bevordering van de algemene gezondheid van de werknemer.
De volgende voorzieningen vallen hierdoor bijvoorbeeld niet (langer) onder de Arbo vrijstelling:
- Het generiek vergoeden of verstrekken van algemene gezondheid checks;
- Het ter beschikking stellen van gezonde maaltijden; of
- Het verstrekken van een fiets.
Let ook op dat oude standpunten concreet gewijzigd zijn. Zo viel een stoelmassage of een cursus stoppen met roken eerder onder de gerichte vrijstelling, maar is dit vanaf 1 januari 2022 in het algemeen niet meer het geval. Als een werkgever dit aanbiedt op de werkplek kan een nihil waardering nog van toepassing zijn.
Welke voorzieningen vallen volgens de Staatssecretaris dan wel onder de gerichte vrijstelling?
Dan kan je bijvoorbeeld denken aan:
- Een ergonomisch verantwoord bureau voor de thuiswerkplek;
- Voetenbankje voor beeldschermwerk; en
- Laboratoriumjassen en veiligheidsschoenen.
Bijdrage werknemer
Een ander aandachtspunt is of er sprake is van een bijdrage voor de werknemer. Indien sprake is van een eigen bijdrage van de werknemer is de Arbo vrijstelling niet van toepassing. De staatssecretaris bevestigt eerst dat de werkgever wél een bijdrage mag vragen van de werknemer voor de meerkosten van een duurdere of luxere uitvoering van de verstrekking; bijvoorbeeld een bureaustoel met leren bekleding. Maar vervolgens geeft hij expliciet aan dat het uitruilen van loonbestanddelen, al dan niet via een keuzebudget of IKB-budget, in dit verband ook als een eigen bijdrage wordt gezien. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het inleveren van verlofuren. De staatssecretaris rept echter met geen woord over de moderne wellbeing-budgetten zoals veel werkgevers die momenteel voeren.
Gerelateerde thema's
- Publicatiedatum:
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.
Samen, oplossingsgericht en zorgzaam
Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.
- Grondige kennis van de lokale regels over arbeidsrecht, sociale zekerheid, belastingen, employee benefits, veiligheid & gezondheid
- Wij houden u op de hoogte van wijzigingen in de lokale wetgeving, aangevuld met praktische oplossingen
- Eén aanspreekpunt voor al uw vragen
- Sinds 1972 expert in grensoverschrijdend verlonen
- Wij spreken uw taal!
Wilt u meer informatie?
Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.
Niet gevonden wat u zocht?
In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek.
Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!
Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.
- Copyright Interfisc 2024