Interfisc | Homeoffice in Nederland voor een buitenlands bedrijf | 5 praktische tips - Interfisc
13690
page-template-default,page,page-id-13690,ajax_updown_fade,page_not_loaded,boxed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Buitenlandse werkgever: Vestiging opzetten of werken vanuit een homeoffice?

 

Waarom Interfisc?

  • Eén aanspreekpunt voor al uw vragen
  • Kennis van lokale regels in meerdere landen
  • Updates over wijzigingen in de lokale regels
  • Sinds 1972 expert in grensoverschrijdend verlonen
  • Wij spreken uw taal!

Werkt u voor een buitenlands bedrijf, of bent u van plan dit binnenkort te gaan doen?

Veel buitenlandse bedrijven denken dat het, om een werknemer in Nederland in dienst te nemen, noodzakelijk is om eerst een vestiging op te zetten.

In de meeste gevallen werken de Nederlandse vertegenwoordigers van onze buitenlandse klanten echter grotendeels vanuit huis. Grote kans dat dat in uw geval ook zo is. Het huren van een lokaal kantoor brengt dan alleen extra kosten met zich mee, nog los van de verplichting om een lokale administratie te voeren. Uiteraard brengt deze constructie beperkingen met zich mee als het gaat om de aard van uw werkzaamheden en bevoegdheden. Maar in de praktijk kan dit prima zo georganiseerd worden. Registratie van de buitenlandse werkgever voor de afdracht van uitsluitend loonbelasting & sociale verzekeringspremies is heel goed mogelijk.

Ter illustratie volgen hieronder wat veel gestelde vragen.

Dit moet in ieder geval wanneer de activiteiten die u voor het bedrijf in Nederland ontplooit door de Nederlandse Belastingdienst als een zogenaamde “vaste inrichting” beschouwd worden.

Allereerst moet gekeken worden naar de inhoud van het belastingverdrag dat Nederland heeft gesloten met het land waarin uw werkgever gevestigd is. In de meeste verdragen staat dat een vaste inrichting onder meer ontstaat wanneer er sprake is van verkoopactiviteiten in Nederland. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u als werknemer bevoegd bent om uit naam van uw buitenlandse werkgever een verkoopcontract te ondertekenen. Maar ook als er sprake is van een plaats waar leiding gegeven wordt.

Krijgt u dus een collega die aan u verantwoording moet afleggen, dan komt het bedrijf in de gevarenzone. In geval van controle kijkt de Belastingdienst naar alle feiten en omstandigheden. Dus óók naar bijvoorbeeld het adres dat op het briefpapier of de facturen staat, de functietitel op het visitekaartje en de website.

Er moet dan belasting betaald worden over de winst die kan worden toegerekend aan de activiteiten in Nederland. Met andere woorden, als er een vaste inrichting in Nederland is, moet het bedrijf voor de Nederlandse omzet- & vennootschapsbelasting geregistreerd worden. Ook moet er dan een afgescheiden boekhouding gevoerd worden op basis waarvan de Nederlandse omzet en winst afgeleid kan worden.

Zeker wanneer het bedrijf nog aan het ontdekken is of de Nederlandse markt voldoende afzetmogelijkheden biedt, kost het vaak relatief veel tijd en geld om meteen een lokale vestiging op te zetten. Het kan natuurlijk wél. En is de winstbelasting in het land van de werkgever hoger dan die in Nederland, kan het zelfs een voordeel zijn.

Uiteraard kan de werkgever een vergoeding geven voor de kosten die u maakt i.v.m. uw werkruimte aan huis. Echter, om deze vergoeding onbelast te kunnen geven moet de werkruimte aan huis aan zeer strenge voorwaarden voldoen. Zo moet o.a. sprake zijn van een eigen opgang en eigen sanitair.

Let op dat werkdagen bij de werkgever op kantoor in het buitenland in beginsel ook in het buitenland belast moeten worden. Wordt het volledige loon toch belast in Nederland, dan kan de buitenlandse Belastingdienst in geval van controle aanspraak maken op de belastingen (én boete) over het salaris dat betrekking had op de in het betreffende land gepresteerde werkdagen.

Moeilijk? Nee hoor

Het is alleen belangrijk om de weg te weten en goede keuzes te maken. Interfisc kan daarbij helpen. Wilt u meer weten over hoe het precies in elkaar zit? Download dan hieronder onze factsheets Personeel in het buitenland. Deze bevatten informatie over regelgeving, loonkosten en administratie in het buitenland. Alle factsheets zijn beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels en Duits.