Interfisc | Corona-informatie | Loonkostensubsidie NOW in Nederland | Interfisc
12933
page-template-default,page,page-id-12933,ajax_updown_fade,page_not_loaded,boxed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Loonkostensubsidie in Nederland, NOW 3.0 vanaf 1 oktober 2020 (voor zover bekend)

 

Deze informatie werd bijgewerkt op 22 september 2020

Heeft u vragen?

Bekijk dan onze antwoorden op veel gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op.

Belangrijke steunmaatregel in Nederland:
Loonkostensubsidie in Nederland, NOW 3.0 vanaf 1 oktober 2020 (voor zover bekend)

Per 1 oktober 2020 wordt de noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) 3 tijdvakken van 3 maanden voortgezet. In het eerste tijdvak komen bedrijven met een omzetdaling van ten minste 20% in aanmerking voor steun. Vanaf januari 2021 moet er sprake zijn van een omzetdaling van ten minste 30%.

Het doel van de regeling blijft het ondersteunen van werk en inkomen, maar het wordt ook belangrijk dat bedrijven en werknemers zich aanpassen aan de huidige economische situatie. De tegemoetkoming aan bedrijven voor loondoorbetaling wordt in stappen afgebouwd. Tegelijk komt er ruimte voor werkgevers om de loonsom te laten dalen zonder dat dit ten koste gaat van de subsidie.

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van NOW 1.0 en 2.0:

  • Er gelden drie aangiftetijdvakken van telkens 3 maanden. De eerste loopt van oktober t/m december 2020, de tweede van januari t/m maart 2021 en de derde van april t/m juni 2021. De werkgever kan per tijdvak beslissen of hij daarvoor een aanvraag wil doen en er gelden verschillende condities per tijdvak.
  • In het laatste kwartaal van 2020 komen bedrijven met een omzetdaling van ten minste 20% in aanmerking voor steun. Vanaf januari 2021 moet er sprake zijn van een omzetdaling van ten minste 30%, dit geldt ook voor het derde tijdvak april 2021.
  • De steun over 9 (3 x 3) maanden kent een geleidelijke afbouw van vergoedingspercentages: van 80%, naar 70% naar 60%.
  • Tegenover de afbouw van de vergoeding, bestaat de mogelijkheid om de loonsom geleidelijk te laten dalen met 10%, 15% en 20% zonder dat dit ten koste gaat van de subsidie.
  • De sanctie die in de NOW 2.0 wordt toegepast op het moment dat er sprake is van bedrijfseconomisch ontslag wordt losgelaten.
  • Het maximaal te vergoeden loon per werknemer zal in het derde tijdvak (april 2021) worden verlaagd naar maximaal 1x het dagloon (in plaats van 2x het maximum dagloon).
  • De plichten uit NOW 2.0 blijven gelden zoals de inspanningsplicht voor scholing en het verbod op uitkeren van dividend en bonussen (aan bestuurders).

Meer informatie over de NOW 3.0 is te vinden op: