Ga naar de inhoud

Interfisc Nederland

Buitenlandse werkgever: Hoe regelt u een auto van de zaak?

Werkt u voor een buitenlands bedrijf, of bent u van plan dit binnenkort te gaan doen?

Om de markt te bewerken heeft u een auto nodig. Veel buitenlandse werkgevers die erachter komen dat auto’s in Nederland relatief duur zijn, bieden u er één aan met een buitenlands kenteken. Het verschil in nieuwprijs tussen dezelfde auto in bijvoorbeeld Nederland en Duitsland kan vanwege de BPM (Belasting personenauto’s en motorrijwielen, bestaat alleen in Nederland) oplopen tot enkele duizenden euro’s!
De hoogte van de BPM is afhankelijk van de uitstoot van CO2 van de auto en voor diesel auto’s geldt nog een toeslag. Op de website van de belastingdienst kunt u uitrekenen hoe hoog de BPM voor een specifieke auto is. Kortom: een begrijpelijke keuze van de buitenlandse werkgever om een buitenlandse wagen aan te bieden, ervan uitgaande dat deze in het thuisland de beschikking heeft over een heel wagenpark. De keuze voor een goedkopere buitenlandse auto lijkt ook voor u misschien interessant, maar is een grijs gebied met zeer veel risico’s voor zowel de werkgever als uzelf. Risico’s die betrekking hebben op meerdere belastingen en mogelijke boetes, zoals de loonbelasting (fiscale bijtelling), BPM en Motorrijtuigenbelasting. De risico’s zijn des te groter, nu de fiscus weet dat wij Nederlanders er veel voor over hebben om de hoge kosten van de auto van de zaak in Nederland te vermijden. Hou er dus rekening mee dat er veelvuldig gecontroleerd wordt.

Aandachtspunten

Hieronder volgen enkele aandachtspunten uit de praktijk, waarbij geldt dat het verstandig is om altijd de concrete situatie te (laten) onderzoeken alvorens u een keuze maakt!

Hoofdregel is dat, als u in Nederland woont en werkt, u ook in een auto met Nederlands kenteken moet rijden. Op deze regel bestaan twee uitzonderingen. De eerste is kortstondig gebruik van max. 2 weken. Dit moet wél op voorhand gemeld worden bij de Belastingdienst. De tweede is de “vergunning tot vrijstelling BPM”. Deze kunt u bij de Belastingdienst aanvragen als u kunt aantonen dat u hoofdzakelijk zakelijke kilometers buiten Nederland aflegt. Als u deze vergunning krijgt, kunt u met een gerust hart met de buitenlandse auto in Nederland rijden.

Let wel: óók voor privé-gebruik van een auto met buitenlands kenteken móet u fiscale bijtelling toepassen op het loon. Niet over de buitenlandse maar over de omgerekende Nederlandse cataloguswaarde van de auto.

Optie 1: Een auto leasen bij een Nederlandse leasemaatschappij
Let op dat veel leasemaatschappijen geen zaken doen met een bedrijf dat niet in Nederland gevestigd is. Maar al te vaak hebben wij vertegenwoordigers gesproken die de beste deal ooit hadden gesloten om er vervolgens achter te komen dat er eenvoudigweg geen contract tot stand kon komen… Gelukkig zijn er wel leasemaatschappijen die hiertoe bereid zijn, maar check dit dus op voorhand om tijdverlies te voorkomen. Of neem even contact op met Interfisc om een shortlist met preferred suppliers op te vragen.

Optie 2: Een auto leasen bij een buitenlandse leasemaatschappij
Sommige buitenlandse leasemaatschappijen leveren ook een auto met Nederlands kenteken. Handig is om de werkgever eerst te laten vragen aan zijn eigen leasemaatschappij of die dit kan organiseren. Dat kan een hoop rompslomp schelen.

Optie 3: De auto laten invoeren in Nederland
Uw werkgever kan de auto met buitenlands kenteken laten invoeren in Nederland, zodat deze alsnog een Nederlands kenteken krijgt en wordt aangemeld voor de Motorrijtuigen- en overige belastingen. Dit is een vrij tijdrovende en langlopende procedure, mede i.v.m. technische keuringen en diverse formaliteiten. Wordt de auto op een bepaald moment weer naar het buitenland gehaald, dan begint het circus (maar dan de andere kant op) opnieuw.

Optie 5: BPM afdragen in Nederland
Het is mogelijk om de bij optie 4 genoemde tijdrovende procedure te vermijden door de auto niet in Nederland te laten invoeren, maar om “eenvoudigweg” BPM en Motorrijtuigenbelasting af te dragen.

Dit kan op twee manieren:

  • Alles in één keer
  • Kwartaalaangifte

AIs er sprake is van een nieuwe auto, dan kan de hoogte van de BPM oplopen tot enkele duizenden euro’s. Lang niet altijd lucratief dus. Gaat het echter om een wat oudere auto dan hoeft niet meer de volledige BPM te worden afgedragen. Het is daardoor soms wel degelijk interessant om deze optie te onderzoeken. Op de website van Import Auto’s of Autoweek kunt u voor een specifieke auto navragen hoe hoog de op een bepaald moment te betalen BPM is.

Bijkomend voordeel voor de werkgever: de BPM is alleen verschuldigd over de periode gedurende welke de auto met buitenlands kenteken daadwerkelijk in Nederland is gebruikt. Wordt de auto na verloop van tijd weer toegekend aan een werknemer in het thuisland, kan de werkgever de eventueel teveel betaalde BPM terugkrijgen. Dit geldt ook voor de Motorrijtuigenbelasting.

Optie 6: Een auto kopen in Nederland
Deze optie is eigenlijk géén optie, aangezien een buitenlands bedrijf geen kenteken op naam kan krijgen bij de RDW (één Europa is soms ver te zoeken). Is er een zusterbedrijf in Nederland, kan dit bedrijf wellicht optreden als kentekenhouder, maar anders valt deze optie dus af.

Tenzij u over een verklaring géén privé-gebruik beschikt, bent u verplicht om op te geven dat u een auto van de zaak hebt en moet u een bepaald percentage van de fiscale waarde van de auto optellen bij uw inkomen. U betaalt daarover belasting en de werkgever betaalt er premies werknemersverzekeringen over. Ook wanneer de auto een buitenlands kenteken heeft! En helaas moet in deze situatie de Nederlandse fiscale waarde van de auto opgegeven worden, niet de buitenlandse (lagere) waarde.

Tenzij u over een verklaring géén privé-gebruik beschikt, bent u verplicht om op te geven dat u een auto van de zaak hebt en moet u een bepaald percentage van de fiscale waarde van de auto optellen bij uw inkomen. U betaalt daarover belasting en de werkgever betaalt er premies werknemersverzekeringen over. Ook wanneer de auto een buitenlands kenteken heeft! En helaas moet in deze situatie de Nederlandse fiscale waarde van de auto opgegeven worden, niet de buitenlandse (lagere) waarde.

Moeilijk? Nee hoor

Het is alleen belangrijk om de weg te weten en goede keuzes te maken. Interfisc kan daarbij helpen. Wilt u meer weten over hoe het precies in elkaar zit? Download dan hieronder onze factsheets Personeel in het buitenland. Deze bevatten informatie over regelgeving, loonkosten en administratie in het buitenland. Alle factsheets zijn beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Volg ontwikkelingen op het gebied van werkgeversverplichtingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië op de voet.

Samen, oplossingsgericht en zorgzaam

Al sinds 1972 biedt Interfisc internationale HR & Payroll oplossingen aan in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Wij doen dit vanuit ons hoofdkantoor in Nederland en filialen in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en met een internationaal team van ca. 45 bevlogen en zorgzame medewerkers.

Wilt u meer informatie?

Vragen over wat u allemaal moet regelen?
Ons customer support team staat voor u klaar, u bereikt ons telefonisch of via het contactformulier.

Niet gevonden wat u zocht?

In de wereld van internationale tewerkstelling is elke situatie uniek.
Heeft u vragen waarop onze website geen antwoord biedt, aarzel dan niet om ons deze te stellen, wij denken graag met u mee!

Contactformulier