Interfisc | Wat verandert er in 2020 voor werkgevers met personeel in Duitsland?
9893
post-template-default,single,single-post,postid-9893,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,boxed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Wat verandert er in 2020 voor werkgevers met personeel in Duitsland?

 

Wat verandert er in 2020 voor werkgevers met personeel in Duitsland?

Zoals gebruikelijk verandert er in 2020 weer het nodige voor werkgevers. Zo ook in Duitsland. Heeft u personeel in Duitsland? Lees dan aandachtig verder!

Omzetbelasting en de bedrijfswagen

Allereerst een belangrijk aandachtspunt over de auto van de zaak in Duitsland. In tegenstelling tot veel andere landen, leidt de terbeschikkingstelling van een auto van de zaak aan een werknemer in Duitsland vaak tot verplichtingen op het gebied van BTW.

Waarom?

Reeds sinds 1 juli 2013 is een Europese richtlijn inzake omzetbelasting van kracht. Op grond van deze richtlijn geldt bij verhuur van vervoersmiddelen, langer dan 30 dagen, aan personen die géén ondernemer zijn (zoals een werknemer in loondienst), de woonplaats van deze persoon als plaats van verhuur. Het Duitse ministerie van Financiën beschouwt het ter beschikking stellen van een auto van de zaak aan een werknemer als een lange termijn verhuur (meer dan 30 dagen), indien de werknemer de wagen ook privé mag gebruiken.

Consequenties?

  • Als werkgever in Duitsland bent u er omzetbelastingplichtig, indien u aan uw werknemer op uw Duitse loonlijst een bedrijfswagen ter beschikking stelt, voor zover uw werknemer deze ook privé mag gebruiken.
  • U moet zich dan ook verplicht registreren voor de omzetbelasting in Duitsland & een jaarlijkse aangifte omzetbelasting indienen.

Indien u dit wenst kan Interfisc vanaf 2020, in combinatie met de Duitse salarisadministratie, ook deze BTW-registratie & administratie voor u verzorgen, zodat u slechts één aanspreekpartner heeft voor uw Duitse administratie.

In 2020 wijzigt de forfaitaire onkostenvergoeding voor dienstreizen in Duitsland

Vanaf 1 januari 2020 mag u aan uw werknemers in de Duitse salarisadministratie de volgende netto bedragen uitbetalen voor dienstreizen binnen Duitsland:

  • € 28 voor een dienstreis van 24 uur (vertrekkend vanaf thuis of kantoor) – voorheen was dit € 24
  • € 14 voor de vertrekdag en aankomstdag – voorheen was dit € 12
  • € 14 voor een dienstreis van meer dan 8 uur zonder overnachting – voorheen was dit € 12

Gewijzigde plafonds voor de Duitse sociale zekerheid in 2020

Zoals elk jaar worden in januari 2020 de plafonds voor de berekening van de sociale zekerheidsbijdragen in Duitsland aangepast.
Klik hier voor een overzicht van de nieuwe plafonds.

Tot slot

Dit is slechts een greep uit de wijzigingen die in 2020 worden doorgevoerd. Heeft u er vragen over? Of heeft u advies nodig? Aarzelt u dan niet contact met ons op te nemen.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over dit onderwerp of over personeel in Duitsland & werkgeversverplichtingen? Neemt u dan gerust contact op met één van onze adviseurs Anke Stevens, Myriam Van Asbroeck of Kathleen De Wambersie, zij denken graag met u mee.

Publicatiedatum: 29 /11 /2019