Interfisc | Feest- en vakantiedagen in België - Interfisc
3726
post-template-default,single,single-post,postid-3726,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,boxed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Feest- en vakantiedagen in België

 

Feest- en vakantiedagen in België

Officiële feestdagen

België kent 12 officiële feestdagen per jaar. Bijzonderheid is dat, indien een officiële feestdag in het weekend valt, werknemers recht hebben op een vervangende vrije dag, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland. Dit recht op compensatie geldt overigens niet voor feestdagen die altijd op zondag vallen, zoals Pinkster- en Paaszondag!
De officiële feestdagen staan overigens los van het recht van werknemers op vakantie.
Klik hier voor een actueel overzicht van de officiële feestdagen in België

Vakantiedagen

In België wordt het recht op wettelijke vakantie toegekend aan werknemers die tijdens het kalenderjaar dat voorafgaat aan het vakantiejaar (meestal referentiejaar of vakantiedienstjaar genoemd) arbeidsprestaties hebben verricht (of met normale arbeid gelijkgestelde periodes van onderbreking hebben genoten). Dit betekent dus dat de duur van de betaalde vakantie in een welbepaald jaar afhankelijk is van het aantal gewerkte dagen of maanden van het jaar daarvoor.
Met betrekking tot de berekening wordt een onderscheid gemaakt tussen arbeiders en bedienden.
Voor bedienden geldt dat ze bij een voltijdse tewerkstelling 20 dagen (of 4 weken) aan wettelijke vakantie hebben opgebouwd, indien ze in het voorgaande jaar gewerkt hebben van januari t/m december. In veel sectoren worden in de van toepassing zijnde CAO bovenop de wettelijke dagen nog bovenwettelijke dagen toegekend.
Klik hier voor een actueel overzicht van de schoolvakanties in België
>> Lees meer over België

Publicatiedatum: 01 /08 /2016