Interfisc | Coronavirus: informatie voor werkgevers in Nederland
10729
post-template-default,single,single-post,postid-10729,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,boxed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Coronavirus Informatie

 

Coronavirus Informatie

Bekijk onze antwoorden op veel gestelde vragen

Ter voorbereiding op vragen van uw werknemers over het Corona-virus hebben wij informatie voor u verzameld over mogelijke voorzorgsmaatregelen die u als werkgever kunt treffen.

De laatste informatie over de ontwikkelingen van het Coronavirus en voorzorgsmaatregelen is te vinden op de officiële website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM):

Klik hier om het beleid van Interfisc ten aanzien van het Corona-virus te bekijken.

Algemene richtlijnen om besmetting met het Coronavirus te voorkomen

  • Zorg voor goede persoonlijke hygiëne en kom niet in de buurt van zieke mensen die griepverschijnselen hebben.
  • Regelmatig handen wassen en/of ontsmettingsgel gebruiken.
  • Gebruik papieren zakdoekjes of hoest en nies in de binnenkant van een elleboog. Een papieren mondkapje dragen helpt niet tegen besmetting met het virus.
  • Maak geregeld harde oppervlakken (bureaublad, lichtknoppen, deurklinken, toetsenbord) extra schoon. Zorg voor goede ventilatie van de werkplekken.
  • Probeer gezicht en mond niet aan te raken met de handen.
  • Ga niet naar gebieden waar het coronavirus voorkomt. Als dat niet anders kan, vermijd daar dan grote groepen mensen, kom niet in de buurt van boerderijen en wilde dieren.
  • Ga zorgvuldig om met de bereiding van voedsel (zeker in risicogebieden) en zorg dat eten goed is doorbakken en doorgekookt.
  • Het is raadzaam om op de werkvloer in te voeren dat handen schudden en ander direct contact zoveel mogelijk vermeden wordt.

Coronavirus & vakantie-aanvragen

Nederland kan, net als andere landen, een negatief reisadvies uitbrengen, bijvoorbeeld omdat een bepaald land als risicogebied is aangemerkt. Het is verstandig om uw werknemers met vakantieplannen te wijzen op dergelijke negatieve reisadviezen. Enerzijds om besmetting te voorkomen; anderzijds om te voorkomen dat zij niet tijdig terug kunnen keren naar het werk. Bijvoorbeeld omdat ze in contact zijn geweest met zieke mensen in de risicogebieden en om die reden mogelijk tot twee weken contact met anderen moeten vermijden.

Steeds meer bedrijven gaan overigens vanuit hun algemene zorgplicht verder dan het officiële beleid, bijvoorbeeld door werknemers die in een risicogebied geweest zijn of, direct dan wel indirect, in contact zijn geweest met een besmet iemand preventief twee weken thuis te laten werken, ook als zij zelf geen symptomen hebben.

Negatieve reisadviezen worden gepubliceerd op de officiële website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waar u zelfs een App kunt downloaden die u op de hoogte houdt van actuele reisadviezen: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen?utm_campaign=buza-wijsopreis-01-2020&utm_medium=search&utm_source=google&utm_content=ros-search-alg&utm_term=text-multi-device-cpc-performance

Er zal nog wel de nodige discussie ontstaan over wie er verantwoordelijk is voor het niet kunnen werken; daarvoor is de vraag relevant in wiens risicosfeer het niet kunnen werken thuishoort. In elk geval helpt het om de werknemers op voorhand goed te informeren over uw beleid hieromtrent. Bovenstaande informatie kan daarbij helpen.

Coronavirus & de (bedrijfs)arts

Werknemers die in een risicogebied zijn geweest moeten goed in de gaten houden of zij griepverschijnselen krijgen, zoals hoesten en niezen. Ook is het verstandig om geregeld de lichaamstemperatuur te meten.

Als medewerkers onverhoopt ziek worden, moeten ze thuisblijven en in eerste instantie telefonisch contact zoeken met hun huisarts. Het is niet verstandig om ze uit te nodigen voor het spreekuur bij de (bedrijfs)arts. Het Nederlands huisartsengenootschap (NHG) heeft namelijk als richtlijn dat eerst telefonisch wordt bepaald wat de klachten zijn, om te voorkomen dat een besmette patiënt het Coronavirus verspreidt in de wachtkamer.

Heeft u als werkgever behoefte aan advies over preventieve maatregelen, neemt u dan gerust contact op met onze bedrijfsarts.

Loonkostensubsidie & uitstel van betaling voor de belastingen

Op 18 maart 2020 is een nieuw pakket aan maatregelen bekend gemaakt voor ondernemers. Hieronder de link naar de officiële informatie:

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/17/coronavirus-kabinet-neemt-pakket-nieuwe-maatregelen-voor-banen-en-economie

Wij zijn druk bezig de werkwijze & impact hiervan op papier te zetten (in het Nederlands en Engels) en ons aan het voorbereiden om onze klanten daarmee te helpen. Houdt u dan ook onze website in de gaten.

 

Ook in België is er overigens een regeling voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ten gevolge van het Coronavirus.

Publicatiedatum: 18 /03 /2020